Ο άνεμος στα μαλλιά της, Ε.Δικαίου

Ξεκινάμε με το πρώτο βιβλίο!

Ένα αγόρι, ο Γιώργος, κι ένα κορίτσι µε το ασυνήθιστο όνοµα Γιασεµή.

Εκείνος έχει αποτύχει στις εξετάσεις για την Αρχιτεκτονική. Εκείνη ετοιµάζεται να δώσει Πανελλήνιες για πρώτη φορά.

Μια τυχαία συνάντηση. Ένας έρωτας νεανικός γεννιέται. Θα µπορούσε να είναι η συνηθισµένη ιστορία δυο νέων παιδιών που αγαπήθηκαν ανταλλάσσοντας φιλιά πλάι στη θάλασσα, αλµυρισµένα µε την αλισάχνη.

Όµως οι καιροί έχουν άλλη γνώµη. Ο Γιώργος βρίσκεται ξαφνικά µπλεγµένος σε µια άσχηµη ιστορία που αφορά την οικονοµική διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης. Η οικονοµική κρίση εισβάλλει απρόσκλητη στον ονειρικό κόσµο των νεανικών του χρόνων, οδηγώντας τον στην αµφισβήτηση όλων όσα έχει βιώσει ως εκείνη τη στιγµή. Αγωνίζεται να ξεχωρίσει την αλήθεια από το «δήθεν». Αντίπαλός του, η ίδια του η οικογένεια. Ο έρωτας µε τη Γιασεµή, η µοναδική του δύναµη. Ώσπου στο τέλος η πάλη του Γιώργου θα έχει έναν µονάχα αντίπαλο, τον ίδιο του τον εαυτό. Καθώς θα διαλύονται όλα τα «δήθεν» της ζωής του, λες και τα παίρνει ο θαλασσινός άνεµος που περνάει µέσα από τα µαλλιά της Γιασεµή, ο Γιώργος για πρώτη φορά θα δει τη δική του αλήθεια, κι όχι των άλλων, και την αληθινή, όχι τη «δήθεν», οµορφιά µέσα από τις δικές του επιθυµίες.

Σχόλια

  1. Μ.Σ.
    Από την πρώτη στιγμή που άρχισα να διαβάζω το βιβλίο, μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Κάθε φορά που διαβάζω το βιβλίο, φαντάζομαι τα πρόσωπα των ηρώων, την κάθε τους κίνηση. Με έναν μαγικό τρόπο είναι σαν να βρίσκομαι σε μια άκρη και ό,τι διαβάζω να γίνεται μπροστά μου. Μου αρτέσει που το βιβλίο είναι ρεαλιστικό και όχι φανταστικό σαν εκείνα τα βιβλία με εξωγήινους. Κάποιοι μπορούν να ταυτιστούν με τους ήρωες του βιβλίου. Επίσης μου αρέσει που καλύπτει όλα τα γούστα. Για παράδειγμα σε κάποια σημεία είναι ρομαντικό, κάτι που αρέσει στα περισσότερα κορίτσια.Όμως σε κάποια άλλα σημεία, ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με την οικογένεια του και ανακαλύπτει μυστικά. Είναι ένα βιβλίο που όσες φορές και αν το διαβάσω πάντα θα μου τραβάει το ενδιαφέρον και θα θέλω να το διαβάζω ξανά και ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γ.Τ.
    Είναι ένα εφηβικό βιβλίο. Η γλώσσα του είναι αυθόρμητη και ρεαλιστική. Επιπλέον, υπάρχουν διακυμάνσεις στο λεξιλόγιο του βιβλίου, ανάλογα με το θέμα στο οποίο αναφέρεται. Δηλαδή, όταν περιγράφεται μια τρυφερή σκηνή, το ύφος είναι συναισθηματικό και ρομαντικό. Όταν όμως περιγράφεται μια έντονη σκηνή, το λεξιλόγιο μετατρέπεται σε απότομο και κάποιες φορές γίνεται και νευρικό. Ακόμα, η συγγραφέας χρησιμοποιεί λεξιλόγιο οικείο στους έφηβους αναγνώστες. Έτσι η συγγραφέας καταφέρνει να κάνει τους νεαρούς αναγνώστες να νιώσουν ελεύθερα και τους προσελκύει το ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Π.Ν.
    Η γλώσσα και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε στο βιβλίο από τη συγγραφέα, θα έλεγα πως είναι μοναδικά, καθώς τα περισσότερα βιβλία κρατούν την παραδοσιακή γραφή και χρήση της παλιάς ελληνικής, ενώ λίγα, όπως αυτό είναι γραμμένα με βάση τη σύγχρονη ελληνική και όχι μόνο. Βλέπουμε και χρήση άλλων, νέων ειδών γραφής, όπως είναι τα greeklish που όλη η νεολαία χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί. Πιστεύω πως η συγγραφέας έκανε μια έξυπνη κίνηση γράφοντας έτσι, με τέτοια γλώσσα, ένα μυθιστόρημα βασισμένο στον έρωτα και μερικά σημερινά προβλήματα διότι οι νέοι έχουμε βαρεθεί πλέον τα βιβλία γιατί είναι να σαν να διαβάζουμε το ίδιο πράγμα. Αλλά το συγκεκριμένο, λόγω του λεξιλογίου είναι ενδιαφέρον και αρκετά ελκυστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Π.Π.
    Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο κατάλαβα πόσο ενδιαφέρον είναι. Είναι ένα βιβλίο με πολούσιο περιεχόμενο που αξίζει να το διαβάσουν όλοι οι έφηβοι. Η συγγραφέας φρόντισε από την αρχή να γράψε το βιβλίο χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που είναι πολύ κοντά στη γλώσσα των εφήβων και έτσι αντιμετωπίζουμε τους πρωταγωνιστές του βιβλίου σαν να είναι αληθινοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γ.Τ.Γ.Γ.
    Στο βιβλίο, η συγγραφέας διηγείται την ιστορία ενός εφήβου και της οικογένεια του. Παράλληλα παρουσιάζονται πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι.
    Καταρχάς στην εφηβεία οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με εξετάσεις που θα καθορίσουν την επαγγελματική τους πορεία. Ο βασικός ήρωας έχει αποτύχει στις πανελλαδικές εξετάσεις για την αρχιτεκτονική και θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά πως θα πραγματοποιήσει την επαγγελματική του αποκατάσταση. Έπειτα ο Γιώργος καταλαβαίνει τη σκληρότητα της ζωής, καθώς του αποκαλύπτεται μία οικογενειακή απάτη, η οποία θα τον αναγκάσει να αναζητήσει λύσεις. Τέλος, ο Γιώργος αντιμετωπίζει διάφορα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που θα τον βοηθήσουν να ωριμάσει και να γίνει υπεύθυνος στη ζωή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γ.Β.Π.Δ.
    Το βιβλίο αφηγείται μέσα από το μάτια ενός νέου τα σημερινά προβλήματα πο βιώνουν οι νέοι άνθρωποι. Η ανάγνωση του βιβίου άρεσε σε όλους τους μαθητές διότι η συγγραφέας χρησιμοποίησε νεανικό λεξιλόγιο. Μας εντυπωσίασε η ριζική αλλαγή του Γιώργου στον τρόπο σκέψης και αντίδρασης στα οικογενειακά του προβλήματα μετά τον ξαφνικό ερωτα που βίωσε. Η ομορφότερη στιγμή ήταν, όταν ο Γιώργος αποφάσισε να μεταβεί στο νησί ώστε να συνεχίσει τη ζωή του με καινούριους αλλά αγαπημένους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χ.Δ.Μ.Δ.
    Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι ο Γιώργος και η Γιασεμή
    Ο Γιώργος προσπαθεί να αποδείξει ότι στην οικογένεια του ότι είναι αρκετά ώριμος και μπορεί να βοηθήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια του. Μόνο στήριγμα του στις δύσκολες στιγμές του, η κοπέλα του, η Γιασεμή.
    Η Γιασεμή είναι ένα κορίτσι λογικό που πάντα έχει θετικές σκέψεις και της αρέσει να βοηθάει τους άλλους., ιδιαίτερα το αγόρι της τον Γιώργος, ο οποίος είναι σε μια δύσκολη φάση της ζωής του.
    Οι γονείς του Γιώργου έχουν μπλέξει σε κάποια θέματα τα οποία δεν θέλουν να αποκαλύψουν στον Γιώργο γιατί τον θεωρούν ανώριμο. Έχουν δανειστεί χρήματα από τον κύριο Θεμιστοκλή για το σπίτι και στην επιχείρηση αλλά δεν του τα επιστρέφουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα τους.
    Η αδελφή του Γιώργου, η Κέλλυ, είναι στον κόσμο της και δεν νοιάζεται παρά μόνο για ακριβές τσάντες και παπούτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο